×
Několik rad jak vytvořit poutavou webovou prezentaci

Ať podnikáte v jakémkoliv oboru, Vaše internetová prezentace by měla být jedním ze základních věcí Vašeho marketingu.


Již při výběru firmy, která Vám bude navrhovat a programovat Vaše stránky, buďte důslední a raději obětujte několik set korun navíc a trvejte na tom, aby Vaše prezentace byla naprogramována takovým způsobem, abyste byli schopni sami si editovat texty, vkládat obrázky apod.

Při výběru firmy se zajímejte o její reference, a zda se jedná o zavedenou firmu. Viděli jsme mnoho povedených stránek i od studentů či začínajících firem. Problém ale nastal v okamžiku, kdy klienti začali mít požadavky na další funkce, rozšíření o eshop apod. Studenti se programováním již nezabývali a klientům nezbylo nic jiného, než zaplatit celou částku znovu jiné firmě.


Předpokládám tedy, že své stránky již máte a nyní Vám prozradíme několik rad, aby se Vaše stránky staly poutavějšími, dokázaly přitáhnout a udržet návštěvníky.


Vytvořte zajímavý obsah

Z průzkumů vyplývá, že 90% návštěvníků při hledání informací se na stránkách zdržují v průměru 5-10 sec. V případě, že jim neukážete žádnou zajímavou informaci a místo toho se jim zobrazí staré známé „Vítejte na stránkách naší firmy“ návštěvník odchází, a můžete si být jisti, že i u Vás nestráví více než zmíněných 10 sekund.

Obsah Vašich stránek by měl být zaměřen na věcné informace a především by měl být orientován na návštěvníka (potencionálního zákazníka). Ukažte mu zajímavé informace a především musíte umět mu je srozumitelně sdělit.


Hlavní stránka je „otvírák“

Otvírákem se nazývají články v novinách, které mají za úkol upoutat a motivovat čtenáře, aby si noviny nebo časopis na stánku koupili. Stejně tak byste měli koncipovat i Vaši hlavní stránku. Vaší snahou v tento okamžik nebude prodávat, ale udržet si ho a přesměrovat na stránky, kde mu již můžete něco nabídnout.


Poraďte Vašim návštěvníkům

Odkryjte něco z Vaše know-how nebo se podělte o zkušenosti, které by Vaše návštěvníky mohly zajímat. Uvidíte, že to ocení. Na tyto návody či rady můžete následně odkazovat v diskuzích, fórech, facebooku apod.

Vaše rady musí být ale pravdivé. Jestliže bude svým návštěvníkům podsouvat klamavé informace, za účelem je rychleji přinutit ke koupi, brzo to zjistí a Vaše pověst bude pošpiněna. Nezapomínejte, že na internetu se informace šíří opravdu rychle.


Vytvořte seznam „často kladených otázek“

Jestliže se Vám v emailu množí jedny a ty samé dotazy pořád dokola, je na čase vytvořit F.A.Q. stránku (často kladené dotazy). Tím, že si lidé o tyto informace píší, získáváte jistotu, že je toto téma zajímá, ušetří Vám to čas, a když si proberete svoji emailovou schránku, budete mít takovou stránku hotovu téměř bez práce.


Co nejvíce usnadněte návštěvníkům pohyb a možnost akce na Vašich stránkách

Přidávejte praktické linky mezi jednotlivými stránkami – nenechte návštěvníka tápat. Nespoléhejte se na to, že se vrátí na hlavní stránku a tam klikne na odkaz, který ho dovede támhle a pak klikne sem a pak se teprve dostane na informace, které ho zajímají.

Vaše stránky by měly mít mezi důležitými informacemi neviditelnou nit, která by se neměla sukovat, natož přetrhnout.

Jestliže si přejete, aby Vaši návštěvníky provedli registraci nebo odeslali nějaký dotaz, přímo jim nabídněte k tomuto vytvořený formulář. Snažte se jim takovouto akci, co nejvíce usnadnit.